‘Ik zit gewoon een beetje te ademen’

by

Toch maar even een muziekje aan, blijven praten tijdens een gesprek, iemand bellen, nog een keer op je telefoon kijken.

Het zijn van die dingen die je misschien wel doet om de stilte op te vullen.  Misschien omdat het gesprek dan anders wat ongemakkelijk aan gaat voelen, of omdat je uberhaupt ongemakkelijk bent met geen geluid om je heen.

Dat is helemaal niet vreemd. De gehele dag zijn we omringd met geluid en andere prikkels. We zijn er aan gewend en dan is stilte ineens iets vreemds. Dat klopt ergens niet, voelt raar.

Maar wat nu eens als je toch die stilte eens opzoekt, of creëert.  Denk maar eens aan die strand -of boswandeling die je maakt. Of dat moment wanneer je na een lange dag alleen thuiskomt. Die stilte, met eventueel wat wind door de blaadjes of het ruizen van de zee. Het is van grote waarde en ontspant.

Je hoeft namelijk even niks. Je zintuigen worden niet geprikkeld en je hoeft alleen maar te zijn.

Naast dat ik het wandelen in de natuur erg prettig vind, neem ik mij ook thuis wel eens bewust voor om niks te doen.

Geen geluid, telefoon staat op stil en ik zit op de bank. That’s it.

En weet je wat? Ik voel mij niet lui, nutteloos of ongemakkelijk. Want ook dit moment in stilte is prima en ik laat even alles voor wat het is. Heel bewust heb ik besloten dat ik op dat moment even niks hoef, van niemand niet, ook niet van mezelf.

Laatst zat ik op de bank bij mijn ouders en ik had zo’n moment. Mijn moeder zat er naast en zag mij een beetje in de verte staren. Ze vroeg: ‘Is alles wel goed?’. Waarop ik zei: ‘Ja hoor, ik zit gewoon een beetje te ademen’. Mam als reactie: ‘Oke, ja dat is wel handig’.

Waarna we ontzettend moesten lachen, want ja, ademen is inderdaad best wel handig.

Probeer het zelf eens, zo’n momentje in stilte en kijk wat het met je doet. Telefoon uit, muziek uit. Het kan zijn dat je ongemakkelijk wordt en dat de stilte als oorverdovend aanvoelt. Wanneer alle prikkels ineens even weg zijn, kan dit best intens aanvoelen.
Leave it, blijf lekker zitten en relax. Je hoeft niks, moet niks, het is oké!

En wel blijven ademen, dat is dan wel weer handig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


PageLines