Yoga

Wat is yoga?

Yoga betekent voor vele mensen iets anders. Antwoorden op de vraag ‘Wat is yoga?’ kunnen variëren van ‘Het is een manier om af te vallen en leniger te worden’ tot ‘Yoga is een reis door mijzelf naar mijzelf’. Ik denk dat er geen fout antwoord op deze vraag is. Yoga is wat jij ervaart. 

De yoga filosofie en methodes zijn eeuwenoud. Yoga is over het algemeen een manier om in harmonie met jezelf te komen door middel van beweging, oefeningen met de adem en meditatie. Het wordt ook wel een ervaringsgerichte wetenschap genoemd, omdat yoga is ontstaan vanuit de ervaring van de mens.

Filosofie- Het woord yoga is een Sanskriet woord voor harmonie en vereniging. In de yoga filosofie gaat men uit van twee soorten ik: De ‘lage’ – en de ‘hoge’ ik. De lage ik is gecreëerd door je genen, opvoeding, sociale omgeving, persoonlijkheid en ervaringen. Een andere benaming voor de lage ik is het ego. De hoge ik wordt ook wel de echte ik genoemd. De echte ik is compleet vrij: vrij van tijd, ruimte en reden. Yoga is een manier om tot de echte ik te komen. Het helpt om je lichaam en geest te kalmeren, zodat je in staat bent om de lage ik te ontrafelen en te controleren. Op deze manier kom je tot stilte waardoor je de echte ik kan ervaren.
Conclusie: Yoga is een manier om de lage ik (ego) en de hoge (echte) ik te verenigen en in harmonie te brengen.

Wat doet yoga?

Yoga werkt op vele manieren. Het biedt voordelen op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Deze voordelen ervaart niet meteen iedereen. Toch leert ervaring mij dat veel mensen na een eerste les al meer rust in hun hoofd ervaren en zich beter met hun lichaam voelen. De effecten van yoga zijn snel voelbaar.

Lichamelijk – Kracht, flexibiliteit en het vergroten van de longcapaciteit.

Tijdens de yogales ligt de focus op het lichaam en de adem. Door het doen van verschillende lichamelijke oefeningen in combinatie met de adem, maak je op andere manier kennis met jouw lichaam en adem. Gewrichten en spieren worden soepeler en krachtiger en je ervaart meer ruimte om te ademen.

Yoga heeft een positieve werking op de hart en bloedvaten, de longen, het skelet, de spieren, de hormoonhuishouding en het zenuwstelsel. In het dagelijks leven gebruiken we bijvoorbeeld maar 40 procent van onze longcapaciteit! Door aandacht te geven aan de adem tijdens de houdingen en ademhalingsoefeningen vergroot je de longcapaciteit.

Een van de veel gehoorde klachten zijn klachten aan de (onder)rug en schouders. Yoga is er op gericht te werken met de anatomie van het lichaam. Door yoga te beoefenen help je jouw lichaam om een natuurlijke houding te ontwikkelen en te versterken.

Yoga werkt ook in op de hormoonhuishouding en het zenuwstelsel. Zo zijn er oefeningen die specifiek gericht zijn op de hormoonklieren met als doel het creëren van een hormonale balans in je lijf. Ook kun je met yoga-oefeningen invloed uitoefenen op het autonome zenuwstelsel. Dit is het gaspedaal en de rem van het lichaam. Door op het gaspedaal te trappen ga je op standje alert, ready for action. Met het inschakelen van de rem in het lichaam ga je in herstelmodus. Voornamelijk dat laatste gebeurd bij het beoefenen van yoga.

Door het bewust uitoefenen van asana’s (yogahoudingen), wordt je je steeds bewuster van je lichaam. Je gaat hierdoor leren luisteren naar je lichaam. De behoeftes, mogelijkheden en grenzen van jouw lichaam worden zo steeds helderder.

Mentaal – Rust, focus en loslaten.

Tijdens de yogales ben je bewust bezig met je lichaam, adem en geest. Je observeert wat er gaande is. In het dagelijks leven zijn we constant bezig, een constante maalstroom van gedachten over dingen die moeten. Tijdens yoga druk je op de pauze knop en geef je jezelf een moment van rust. Je voelt je ontspannen en er komt ruimte in het hoofd.

Door deze ruimte kan het zijn dat er bepaalde gedachtes en gedachtepatronen omhoog komen. Dit is heel natuurlijk en iedereen heeft deze. Het is ook niet vreemd dat je je begint af te vragen waarom je deze gedachtes en gedachtepatronen hebt. Tijdens een yogahouding, meditatie of na de yogales kan je dit rustig onderzoeken. Geef jezelf hiervoor de tijd en probeer niet te hard te oordelen. Jouw gedachtes en gedachtepatronen mogen er zijn en je hoeft er ook niet altijd wat mee. Ontspan.

Nadat je een tijdje dit zelfonderzoek op mentaal niveau doet, zal je merken dat je hoofd rustiger en meer helder wordt. Het lukt beter om in het dagelijkse leven je kalmte te bewaren, je gedachtes en gedrag te accepteren, te reflecteren, los te laten en liever voor jezelf en je omgeving te zijn.

Emotioneel – Verdieping, acceptatie en zuivering.

Door op een bewuste manier met je lichaam en adem om te gaan en je geest te kalmeren, kunnen er emoties omhoogkomen. In het dagelijks leven gebeurt er een hoop: we raken gefrustreerd over werk, worden blij van een appje van een vriendin of boos over de zoveelste keer dat de auto kapot gaat. Niet alleen in het dagelijks leven, maar in het leven überhaupt kunnen er (traumatische) emotioneel geladen gebeurtenissen voorkomen. Er is niet altijd tijd om stil te staan bij deze emoties, het leven gaat door. Soms kan dit ook niet, omdat je bezig bent/was om te overleven. Dit zorgt ervoor dat emoties onverwerkt blijven en zich opslaan in je lichaam en geest. Yoga gaat in op die diepere laag van jezelf, waarbij je emoties los maakt en de ruimte geeft, zodat je deze vervolgens (alsnog) kan verwerken. Dit geeft een gevoel van acceptatie en zuivering. Jij en je emoties mogen er zijn!

Spiritueel – Vrijheid, eenheid, liefde.

Yoga kan ook op een spirituele manier ervaren worden. Door yoga te doen kalmeer je lichaam en geest waardoor je tot je ware kern komt. In de yogafilosofie wordt dit ook wel de hoge ik genoemd. Andere benamingen voor de hoge ik zijn onder andere God, Brahman en micro-universum. Het idee is dat alles God is (macro-universum) en jij hebt een stukje God in je. Dit stukje is compleet vrij: vrij van tijd, ruimte en reden. Er is hierbij geen sprake meer van onderscheid tussen zwart en wit, arm en rijk, goed en kwaad, succes en mislukking, vies en lekker. In feite vallen op dit niveau alle labels weg (non-dualiteit) en ervaar je een gevoel van bevrijding en eenheid. Want als alles God is en jij ook, dan is alles hetzelfde en alles met elkaar verbonden. Jij bent hetzelfde als de mensen om je heen, de bomen in het bos, de golven van de zee en de koeien in de wei. Op het moment dat je in deze staat van zijn komt, ervaar je een intens gevoel van vrijheid, eenheid en liefde.

 

Zelf yoga ervaren?

Het mooie aan yoga is: Iedereen kan het. Je hoef niet sterk of flexibel te zijn. Hoe je lichaam of je hoofd ook werkt, voor iedereen zijn er mogelijkheden en iedereen kan de voordelen van yoga ervaren.

Lijkt het je leuk of interessant om yoga een keer te proberen? Kom dan gerust een proefles volgen. Mocht je met vragen zitten, twijfel dan niet om deze te stellen. Ik beantwoord ze graag. Kijk bij de contactgegevens hoe je mij kunt bereiken en klik voor meer informatie over de yogalessen of om je in te schrijven voor een eerste les.

 

Oog