Volle maan

by

Afbeeldingsresultaat voor full moon yoga

 

Er is bijzonder veel aandacht voor de volle maan van vandaag, 14 november 2016. Voor mij een mooie aanleiding om een stukje te schrijven over de maan en over yoga. Ik vind de volle maan namelijk ontzettend mooi, hypnotiserend zelfs.
Komende maandag is de maan op haar grootst, althans, zo lijkt het. De maan staat dan dichter bij de aarde, waardoor zij groter lijkt. Sinds 1948 heeft de maan niet zó dichtbij de aarde gestaan en het zal ook nog wel weer even duren voordat dat weer gebeurd. Pas in 2034 zal de maan weer net zo dichtbij zijn! Dus aankomende maandag is de kans om haar in volle glorie te aanschouwen en dat ga ik ook zeker doen.

Maar wat is dan de link met yoga?

Het woord hatha (van hatha yoga) is opgebouwd uit twee woorden: ha en tha. Ha betekent zon en tha betekent maan. Zonmaan yoga dus.
De zon en maan worden ook wel gezien als mannelijk en vrouwelijk, pingala en ida, intellect en emotie, yang en yin, kracht en verdieping, warm en koel, fysiek en mentaal. Samen vormen deze tegenstellingen het geheel.

Deze tegenstellingen vind je terug in alles, zo ook in de maan zelf. Tijdens de volle maan staat de maan bijvoorbeeld voor mannelijk, kracht en warmte. Sommige mensen kunnen zich daardoor ook een stuk energieker voelen tijdens de volle maan… I know I do 😉 Zo heb ik eens een hele actieve vorm van yoga gedaan op een dag dat het volle maan was. Met als gevolg een slapeloze nacht omdat ik alleen maar rond kon stuiteren.

Dit is uiteraard niet voor iedereen zo, maar op een of andere manier lijkt de volle maan toch van invloed op mensen. Vaak wordt als reden genoemd dat mensen voor meer dan 50 procent (de percentages die ik lees variëren tussen 50 en 80 procent) uit water bestaan. Aangezien de maan eb en vloed creëert in de zee, kan het bijna niet anders dat de maan ook invloed heeft op mensen, zo is de gedachte.

De volle maan kan niet alleen meer energie geven, maar ook meer passie, creativiteit en roekeloosheid. Het woord ‘lunatic’ is bijvoorbeeld ontstaan doordat men dacht dat mensen gek werden door de maan.
Binnen sommige yoga tradities wordt daarom het beoefenen van de yogahoudingen sterk afgeraden. Door deze toename in energie, passie en misschien zelfs ‘moonmadness’ kan je overmoedig worden en te snel over je grens gaan, met als gevolg blessures.
Daarnaast gaat het om het vinden van de balans. Meditatie of bepaalde houdingen worden daarom gedaan om de rust terug te brengen en de effecten van de volle maan te counteren.

Vanavond zal ook mijn yogales in teken staan van de volle maan. Daarna kunnen we samen genieten met een kopje thee van deze prachtige volle supermaan. Waar je ook bent en wat je wel of niet merkt van deze volle maan, neem ook een momentje om naar boven te kijken en geniet!

Heel veel liefs,

Iris

One Response to "Volle maan"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


PageLines