Iets met de Internationale Dag van de Yoga, Californian beachgirls en een nieuwe website

by

Gister werd voor de tweede keer de Internationale Dag van de Yoga gevierd. In de krant las ik een interessant stuk over yoga en de vraag die ik daar voornamelijk in bespeurde was: Wat is yoga nou eigenlijk? Het artikel sloot af met “Wat de ‘echte Indiase yoga’ behelst, weten ze buiten India het beste.” Dat klinkt raar vind je niet? Yoga komt toch uit India? Echter, een van mijn leraren in de ashram deelde mee dat de USA nu het land is waar yoga het grootst is. Wacht even… Wat?!

Ik had tijdens het rondreizen door India wel al verschillende verhalen gehoord van andere reizigers over dat zij voornamelijk de ‘blonde Californian girls’ terug zagen als yogadocent in yogascholen in India en dat het voor hen moeilijk was een zogenaamde authentieke Indiase leraar te vinden. Toen ik mij dat herinnerde was de opmerking van mijn leraar toch zo gek niet meer.
Het zette mij wel aan het denken. Is het van belang dat je een authentieke Indiase leraar hebt? Ik geloof ook dat er uitstekende blonde Californian girl yogadocenten kunnen zijn. De gedachte is dat zij wellicht de essentie van yoga niet goed begrijpen, omdat zij niet zijn opgegroeid met de Indiase cultuur en daarom niet opgegroeid zijn met yoga. Dit is denk ik niet helemaal een juiste gedachte. Alhoewel yoga verweven is in de Indiase geschiedenis, is het niet zo dat elke Indiër nu iedere ochtend op z’n matje een aantal zonnegroeten doet.

Het idee van yoga is juist dat het universeel is, dat iedereen yoga kan doen. Welke religie, kleur, etniciteit of beroep je ook hebt. Of je nu een blonde Californian beachgirl bent, een curry etende Indiër of een blonde Hollandse kaaskop, dat maakt niet uit. Yoga is ontstaan vanuit de mens en daardoor voor ieder mens.

Ik denk daarom ook dat de ‘echte Indiase yoga’ niet bestaat. Ook al ben ik naar India geweest en heb ik les gehad van ‘authentieke Indiase leraren’. Ik denk dat dit komt omdat door de geschiedenis yoga in India meer toegankelijk is (geweest) en dat er zogezegd meer faciliteiten zijn om yoga te doen en te beleven waardoor de kans dat je opgroeit met yoga groter is dan ergens anders op de wereld. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat als je bedje in een ander land stond, je niet in contact kan komen met yoga en kan leren over yoga.

Aan het begin van deze blog stelde ik de vraag: Wat is yoga nu eigenlijk? Doordat yoga toch wat extra aandacht heeft gekregen door de Internationale Dag van de Yoga is dit een mooi moment om hier antwoord op te geven. Ik heb deze vraag vaak gesteld gekregen en merkte dat ik het moeilijk vond deze te beantwoorden. Na het bekijken van verschillende websites over yoga en met de opgedane kennis en ervaring heeft deze Hollandse kaaskop (die overigens ook graag curry eet en het liefst op het strand is) een poging gedaan om een helder antwoord te geven.

Laat ik nou net toevallig mijn nieuwe website af hebben en daar een stukje over yoga op gezet hebben 😉 Onder het kopje Yoga kan je lezen wat yoga is en wat het doet (of kan doen). Ik hoor graag wat jouw gedachtes hierover zijn!

Heel veel liefs,

Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


PageLines