Beginnen met yoga #1 – De eerste yogales

by

Regelmatig krijg ik mensen in de les die voor het eerst yoga doen en ik ben altijd nieuwsgierig naar wat iemand drijft om yoga te proberen. Na de les vraag ik soms: Waarom yoga? De antwoorden komen vaak overeen: “Ik wil meer ontspannen’’, ‘’Ik zoek naar een manier om rustiger in mijn hoofd te worden” en “Ik vind de sporten die ik tot nu toe gedaan heb niet zo fijn en was op zoek naar een andere manier van bewegen”. Ook rugklachten zijn een veelgehoorde reden om met yoga te beginnen.

Na zo’n eerste les wordt al gevoeld wat yoga kan doen. De meesten vinden het wel even wennen, maar ook heel fijn. Een ontspannen gevoel, nieuwe energie, een soepelere rug en een rustig hoofd is wat er ervaren wordt na zo’n eerste lesje yoga. Prachtig!

Mijn eerste yogales

Zelf ben ik drie jaar geleden begonnen met yoga. Voordat ik mijn eerste yogales had, heb ik groepslessen bodybalance in de sportschool gevolgd, waar ook wat yoga in voorkwam. Toen begon ik heel fanatiek te fitnessen. Begeleiding, schema, alles. Maar dit vond ik na een tijdje erg saai. Daarom begon ik naast het fitnessen ook andere groepslessen te volgen, waaronder mijn eerste yogales.

Tijdens deze eerste yogales merkte ik dat de houdingen mij redelijk goed afgingen en het was precies de intensiteit waar ik naar op zoek was. Het voelde vreemd en bekend tegelijk. Verder herinner ik mij niet veel van de les zelf, maar vooral van het gevoel dat ik na de les had:

Na de les voelde ik mij een beetje vreemd, ik wist even niet zo goed wat ik nu met mijzelf aanmoest. Dus toen heb ik mijn mama gebeld en op het moment dat het gesprek begon, begon ik te huilen.

‘Mama, ik voel mij zo vreemd – uuuhuuuhh – ik weet het even allemaal niet, wat is dit nou –uuuhuuuh’

‘Heb je net yoga gedaan lieverd?’

‘*Snik*, ja.’

‘Aha’

Mijn moeder deed al even yoga en begrijpt wat yoga in je los kan maken.

Achteraf gezien is het allemaal verklaarbaar waarom ik mij zo voelde na de les. Op dat moment zat ik in een relatie en had ik veel emoties weggestopt. En als ik iets geleerd heb, dan is het wel dat het wegstoppen van emoties geen enkele zin heeft. Dus dat moest er gewoon uit! Omdat ik tegelijkertijd zo ontspannen was na de les, vond ik het ook wel prima, sterker nog: Het voelde bevrijdend. Lekker even janken.

Maar moet ik dan ook huilen na de eerste les?

Haha nee, dat hoeft absoluut niet. En als het toevallig wel gebeurt, is dat ook helemaal niet erg. Iedereen heeft zijn eigen ervaring bij de eerste yogales en meestal voel je je erna rustig, ontspannen en energiek, met soms de dagen erop spierpijn op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Vaak is het even wennen aan de oefeningen, omdat het een andere manier van bewegen is dan je gewend bent.

De eerste yogales, het is een mooie nieuwe ervaring. Ik zou zeggen: Volg ergens een proeflesje en ga eens meemaken wat het voor jou doet! Er is genoeg aanbod, misschien zelfs wel te veel. Je kunt op internet zoeken naar yogalessen (bij jou in de buurt) of ga een keer mee met een vriend of vriendin naar een yogales. Kijk wat je aanspreekt en uiteindelijk is het een kwestie van gewoon gaan.

Bij twijfel, vraag het mij 🙂 Ik beantwoord graag je vragen over alles omtrent yoga. You know where to find me (Instagam, facebook, contact, kaartjes en postduiven zijn ook welkom). De komende tijd zal ik meer blogs en berichtjes plaatsen om je wegwijs maken in de wereld van yoga en ik hoor ook graag jouw ervaringen, gedachtes. Hoe was bijvoorbeeld jouw eerste yogales?

Heel veel liefs,

Iris

Oog

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


PageLines