Adem
by
Pas las ik een stukje in het boek ‘Een Nieuwe Aarde’ van Eckhart Tolle en dat gaf mij een boost om deze tekst te schrijven. Over een onderwerp dat iedereen kent en iedereen doet, namelijk ademen. Je adem is iets dat vanzelf gaat. Je brein stuurt je lichaam signalen om in-en uit te ademen. Hier hoef je helemaal niks voor te doen.
Toch ademen veel mensen met maar 40 procent van hun longcapaciteit. Ik hoor je denken… 40 procent?! Dat klopt. Onbewust ademen velen oppervlakkig en hoog in de borst. Stress kan een van de oorzaken zijn. Op het moment dat je eens flink zucht of een diepe adem in en uit neemt, merk je misschien wel dat dit meteen ontspanning geeft.
Vaak zie je bij pasgeboren baby’s en kinderen dat zij al automatisch dieper ademen. Zorgeloos, geen stress en een natuurlijk zacht bol buikje. Naarmate we ouder worden lijken we dit ergens te verliezen. Het mooie is dat dit zeker niet voorgoed verloren is! Het is zelfs heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is even stil te staan bij je adem door te denken: ‘Adem in, adem uit’.
Wat ik vaak als tip geef is je hand op je onderbuik te leggen, zodat je kan voelen hoe je buik zachtjes opzwelt als je inademt en weer neerdaalt als je uitademt.
Als je dit een paar keer per dag doet, zal je versteld staan van de effecten die dit op je heeft. Je adem is direct gekoppeld aan je gedachten en emoties. Denk bijvoorbeeld eens terug aan een situatie waarin je boos was of erg gestresst. In die situatie gaat je hartslag omhoog, ben je opgefokt en zit je adem hoog in de borst. Emoties of gedachten kunnen dus invloed hebben op je adem. En ik zal je een geheimpje vertellen: Het werkt ook andersom! Door bewust te ademen word je rustiger en gaat er minder aandacht naar allerlei gedachten. De monnik in dit filmpje noemt dit de ‘simple meditation training’ en licht dit op een leuke manier toe (https://www.youtube.com/watch?v=LkoOCw_tp1I).
Je kunt dit bewust ademen overal en altijd toepassen. Als je voor werk of studie achter de computer zit en even niet meer weet wat je volgende stap is, als je geïrriteerd in die lange rij bij de kassa staat of als je een vervelend gesprek hebt met iemand…
Adem in, adem uit
Je zal merken dat je meer ruimte in je hoofd krijgt, meer vrede kan hebben met de situatie en rustiger kan reageren op je gesprekspartner.
Een van de manieren waarin hatha yoga zich onderscheid van andere vormen van lichaamsbeweging is de speciale aandacht voor de adem. Tijdens het uitvoeren van de verschillende houdingen (asana’s) en door het doen van verschillende ademhalingsoefeningen (pranayama) ben je bewust bezig met jouw adem. Yoga leert je daardoor om te gaan met je adem, je daar bewust van te worden en te controleren.
Tijdens een yogales en ook tijdens de ‘adem in, adem uit-momentjes’ kan je je longcapaciteit vergroten. Door naar je buik te ademen gebruik je in plaats van 40 procent, 70 procent van je longcapaciteit! Dit kan je zelfs opschroeven naar 100% door bepaalde ademtechnieken toe te passen. Mooi toch?
In yoga staat adem gelijk aan leven. Meer adem, meer leven.
Daarom wil ik dit stuk afsluiten met de volgende woorden:
Leef, ontspan, wees bewust… Adem
Heel veel liefs,
Iris
Prachtig stukje heb je geschreven.
Daarom is deze is voor jou Iris Wever!!
Mijn favoriete gedicht van Liselore Gerritsen.
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit
Sta even stil
en leg je armen
langs je eigen lijf
voel je voeten op de aarde
want dit is je verblijf
Sta even stil
en weet het weer
leg het nooit iemand uit
aan liefde
is niets uit te leggen
adem haar in en uit
Wat een fijn mooi gedicht 🙂 Dankje Wilma!
Iris is is , isn’ t it ?
Niet omdat zij iris is, dat is irrelevant, maar omdat zij is is , is zij is, dwz
Dat wat is, en dat is adem, zij ademt ‘ t, ….is ‘ t. En ze weet dat iedereen direct toegang heeft, tot dat wat is, dat waardoor we zijn, niemand uitgezonderd. Adem.
Haling, geving, in en uit en in en uit en in is zijn, zijn zijn, inner wine